Móricz Zsigmond teljesen odavolt Miskolcért

Megosztás

A két világháború között “a legnagyobb jövőjű magyar városnak” nevezte megyeszékhelyünket, de néhány olyan meglepő dolgot is írt a kormány és Miskolc kapcsolatáról, ami akár most is aktuális lehetne. 1879 júliusában született a híres magyar író.

A költő Miskolcot a „legnagyobb jövőjű magyar városnak” tekintette az 1900-as évek elején, megfogalmazódott benne egy utópikus Miskolc-idea, amiről így írt: „Ha az ember megáll Miskolc fölött,…s körülnéz a csodálatos tájon, az egyik legszebb panorámája nyílik meg előtte… a legideálisabb, nagyszerű levegőjű tündérkert épül ki itt a legrövidebb idő alatt.”

Móricz úgy gondolta, hogy az Avas aljáról származni felér egy nemesi levéllel. “Miskolc a legnagyobb jövőjű magyar város. E pillanatban el van hanyagolva. Az állam nem favorizálja. Nem kapott még egy kis egyetemet sem; nem kapott privilégiumokat. S ami nagyobb baj, nincs benne a köztudatban a fontossága, jelentősége és értéke” – írta 1930-ban a Nyugat című lapban.

Csodálatos, hogy a kormányzat még nem vette észre a Miskolc-körzet rendkívüli jelentőségét. Ide kellett volna helyezni a selmeci bányászakadémiát, amelyet Sopronba vittek. Bizonyára ott is jó helyen van, de ennek a területnek véghetetlen fontosságú szervét lehetett volna kiképezni ebből a bányászakadémiából. A magyar ipari-jövő alapját kell megvetni egy ilyen tudományos és iskolai intézménnyel. Ami ipari lehetőségünk van, az mind itt van. Itt van a két legnagyobb gyártelep is, Ózd és Diósgyőr.

Erősen megelőzte korát, amikor úgy gondolta, az Alföldön a mezőgazdasági iparnak lesz jövője, de hol van az még. Itt viszont adva vannak a természeti kellékek a nagyipar, a nehézipar számára. “A természet szabja meg a jövőt. Erőszakosan nem lehet új gazdasági ágakat teremteni, ellenben az adott helyzetet erőszakosan el lehet hanyagolni és rontani. Itt az történik” – írta Móricz 1930-ban. A nagy Miskolc pedig a nemzeti jövő egyik legfontosabb kincse lesz.

Kincsnek kincs lett, de kormányzati szinten továbbra sem kezelik fontosságának és helyének megfelelően Miskolcot. Vajon mikor jön el ez az idő? (Kép: Novekedes.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek